Trauma & massage

Op slot gaan

Hoe zit dat met verwonding en trauma?
Of je nu met je fiets valt, een operatie ondergaat of een ervaring als oorlog of misbruik doormaakt, het zijn trauma’s.
Veel trauma’s vloeien na verloop van tijd vanzelf af. Sommigen niet.

Na drie dagen trok alles ineens bij en voelde ik me soepel en rustig van binnen

Een fysieke verwonding wordt vaak opgevangen of gecompenseerd door omliggende spieren, pezen botten. Daaruit kan op lange duur pijn uit voortvloeien, die wij dan al lang niet meer kunnen herleiden tot een vroeger ongeval.

Daarom is het zo belangrijk om meteen langs te komen om te kijken of we het genezingsproces kunnen ondersteunen met massagetechnieken of oefeningen. Holistisch revalideren, zeg maar.

Een gevoelsverwonding nestelt zich vaak dieper en verborgen in je lichaam. Houd maar een glaasje water vast met gestrekte arm. Na een halfuur voelt hetzelfde glaasje water als een uitputtende last. Om die omhoog te houden gebruiken we wilskracht, en betalen daar vaak een prijs voor.

Ik ga met jou op zoek naar de plekken waar zwaarte en lijden is. Ik stel een paar gerichte vragen, in jouw antwoord liggen mijn aanwijzingen en dan kunnen we beginnen.

Het voordeel van Thais massage is dat het zélf praat met je lichaam, in plaats van dat jij en ik dat doen. Wij kunnen van alles om-lullen en verdraaien dus daar wil ik mijn tijd niet mee verspillen. Het ‘gesprek’ op fysiek niveau ervaar ik als veel en veel sneller en praktischer dan jarenlang elke week op de bank bij de therapeutpsych praten over je vervelende ervaringen. Dat zijn tenslotte woorden, die we geven aan iets wat geen woorden kent. En ik begrijp dus niet waarom dat praktisch zou kunnen zijn.
Dit nieuwe bewustzijn leidt je dan naar een veelal lichter aanvoelend bestaan. Hoe eerder je mij niet meer nodig hebt, hoe beter!

Emotie

Trauma en emotionele verwonding
Het zijn dus niet exclusief oorlogservaringen of geweldsdelicten die als traumatisch worden aangeduid. Ingrijpende trauma’s erkennen we als Post Traumatic Stress Disorders, waarbij mensen ernstig belemmerd worden in hun functioneren. Kleine én grote trauma’s bewandelen dezelfde soort wegen in ons lichaam en onze geest. De Thaise zorgverlener benadert ze identiek.

Post-traumatische stress zet de deur makkelijk open voor toekomstig lichamelijk ongemak

Het fysieke aspect van een trauma
Wat hier vaak gebeurt, is dat een deel van die pijn, schrik, rouw, angst of verdriet ergens in het lichaam een kluit vormt die in een kistje verdwijnt. Heb je geluk, dan kan het ongemerkt afvloeien; heb je minder geluk, dan gaat er op den duur iets wrikken.
Een onbestemd gevoel na een nachtmerrie, slapeloosheid, een niet plaatsbare angst voor iets onschuldigs. Onrust, vermoeidheid en frustratie groeien. Onverklaarbare lichamelijk klachten duiken op. Ziek worden zonder ziekte.

verander hier je kijk op depressie

Hoop

 

Je spreekt van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten wanneer lichamelijke klachten langer dan enkele weken duren en waarbij na regulier medisch onderzoek geen fysieke oorzaak wordt gevonden die de klachten voldoende verklaart.

‘Mijn leven is toch goed? Waarom voel ik dan geen blijdschap?’

Trauma of angst kan beklemmend aanvoelen. Je kunt je voorstellen, dat iets in jou dan ook wordt ‘beklemd’. Een orgaan of structuur draagt die beklemming met zich mee. Dit leidt tot spanning in omringende structuren, wat op zijn beurt weer terugkerende spanning creëert op willekeurige plaatsen in het lichaam. Later worden die plaatsen haarden die levenslust afremmen door de fysieke pijn die ze geven, want dat kan uitputtend zijn. Tegen de tijd dat je hulp nodig hebt, is de oorzaak soms nauwelijks nog te achterhalen. En daarom biedt lichaamswerk juist zoveel goeds.

Het behandelen van een incident met Thaise massage helpt om de mogelijk resterende schrik en onrust uit lichaam en geest af te laten vloeien.

Massagetherapie

Ik merk dat massage een educatief proces is dat ons bewustzijn vergroot t.a.v. lichamelijke en geestelijke behoeftes. Een ondersteuning voor verandering en herstel van gezondheid.

Hieronder een praatje over mijn andere kijk op angstgevoelens en neerslachtigheid. Grappig (of niet), dat -alweer- de inspiratie hiervoor toch altijd weer uit Azië komt.

Aandacht heelt wonden. En aandacht is nodig om met jou in een tijdloos vacuüm te werken.
Traumatherapie is er ook voor ouder en kind. Samen op de mat onder begeleiding.

Ik help je graag verder.

..."to see, I must forget the name     of the thing I am looking at"..

Folkingestraat 9b

9711 JS Groningen

+31 (0)6 255 21 522