Ouder worden

Gelukkig gezond

Veerkracht
Het vermogen om tegenslagen van het verouderen het hoofd te bieden is afhankelijk van je veerkracht. Bij Houje Thai gaan we aan de slag met hoe je om kunt gaan met problemen zonder dat deze stress en spanning veroorzaken. We gaan op zoek naar jouw passie, jouw levenslust. Mensen die hun draai hierin hebben gevonden, hebben ook wel stress, maar zij zullen in deze situaties echter veel veerkracht tonen.

Inzichten
Je zoekt met mij naar een aantal inzichten om je veerkracht te vergroten. Eén van deze inzichten heeft te maken met het leven in het moment. Dit is een concept dat je aanmoedigt de schoonheid te zien in al wat vergankelijk, veranderend en imperfect is. Je krijgt wat praktische tips om meer veerkracht in je leven toe te passen.

Consistent

Aanraken
Tussen geboorte en dood vindt ons fascinerend leven plaats. Hoe maken wij er dan -met al onze onvolmaaktheden- het beste van? De sleutel ligt in de eenvoud. Door versimpeling en eenvoud kun je stress mijden. Zo behoud je het genot van iedere unieke dag, kweek je ruimte, om fysiek in beweging te blijven en kun je beter betekenisvolle contacten onderhouden.
Aanraking is één van die dingen die je vaak mist als iedereen om je heen wegvalt. Massage is natuurlijk een prettige vorm van aanraking, waarbij rekening wordt gehouden met je wensen en gevoelens. In sommige gevallen kom ik dan bij u aan huis.

Op zoek naar veerkracht
Mijn aanpak focust op de vlakken voeding, sociaal bestaan, lichamelijke activiteit, gevoelsleven en consistentie.

Omdat we ouder worden, kunnen we bijvoorbeeld kiezen voor meerdere kleine maaltijden per dag. Zolang het maar met mate, vers en gevarieerd is. We gaan kijken, welke mogelijkheden je hebt om je voeding beter aan te laten sluiten op je behoeftes.
Ouderen hebben meer tijd dan ze denken om met anderen te zijn, of lief en leed te delen, of elkaar te steunen. Mensen die zich door elkaar gedragen voelen, tonen meer veerkracht. We gaan kijken hoe we jouw sociaal leven beter voor jou kunnen laten werken.
Voor veerkracht is het belangrijk om je brein actief te blijven gebruiken, ook als je ouder wordt. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door breintraining of door nieuwe situaties op te zoeken. Iedere overwinning geeft continuïteit aan je veerkracht.
Stress heeft vaak een negatieve invloed op ons welzijn. Ik moedig je aan om meer bewust te zijn ín het moment. Meditatie kan ook een positieve invloed hebben op het beperken van stress.
Een zittend bestaan wordt ook wel de ‘vijand van de jeugdigheid’ genoemd. Dit is misschien de grootste uitdaging van ouder worden, omdat ons lichaam steeds minder soepel wordt. Hiervoor zijn de Thaise Ruesi Da Ton oefeningen zeer geschikt om op veilige wijze matig intensief te bewegen.

Consistent
Voor al deze werkgebieden zal onze mate van consistent zijn de bindende factor zijn. Consistent daar bedoel ik mee, dat je regelmatig oefent, gestaag vordert, structuur aanbrengt. We zullen inzicht krijgen in het belang van lange termijn leefstijlgewoonten en dat aanpakken met zo eenvoudige mogelijke persoonlijke aanpassingen.

Afscheid

Het onbekende
Is het mens-eigen dat men angst voelt voor het onbekende? Het is een deel van het leven; iets dat we allemaal met elkaar gemeen hebben. het is onze reactie op mogelijke eenzaamheid, de dood, of de houvast verliezen. Angst is een natuurlijke reactie op het dichterbij een waarheid komen.
Alleen als we die waarheid onder ogen gaan zien, zal het een levendige ervaring worden. Er ontstaat een helderheid, die er alleen is, als we nergens meer naartoe kunnen ontsnappen.

Angst ombuigen tot inspiratie
Deze helderheid stelt ons in staat onze angst te bekijken als een probleem wat opgelost kan worden. Onze angst kunnen we dan gebruiken als gereedschap om oude gewoontes een nieuwe toepassing te geven. Nieuwe paden te bewandelen, andere dingen proeven, andere dingen denken. Dit is een uitstekend handvat om te groeien. In groei vinden we rust. In rust vinden we wijsheid. In wijsheid verliezen we de angst voor de angst.

“…to see, we must forget the name of the thing we are looking at…”

Zodra we dit leren praktiseren, zullen we onze eerst zo belangrijke overtuigingen kunnen laten voor wat ze zijn, en beter loslaten. Blijven wij dapper doorgaan op dit pad van loslaten, dan zullen wij nederig worden, en steeds meer ontdekkingen doen over het wonder van dit leven. Op den duur geven deze ontdekkingen ons niet meer moed om te sterven, maar moed om voortdurend te sterven door onszelf opnieuw uit te vinden.

In wijsheid verliezen we de angst voor de angst.

Ben je iemand die gaat sterven of een naaste daarvan en heb je behoefte aan ondersteuning, dan kun je hier terecht. We gaan aan de slag op dezelfde manier als waarmee ik andere soorten hulpvraag benader. Dat kan met een gesprek zijn, een wandeling, een massage; alles in de lijn waarop deze praktijk alle vragen holistisch benadert. Aarzel niet om bij vragen contact op te nemen.

Heeft u een vraag? Ik help u graag verder.

Hoe ervaren anderen mijn werkwijze?

..."to see, I must forget the name     of the thing I am looking at"..

Folkingestraat 9b

9711 JS Groningen

+31 (0)6 255 21 522