Ontspullen

Opruimen in hoofd, hart en huis

 

Waarom bewaren we onze spullen?

  • spullen vervalsen je identiteit
  • ik heb er toch voor betaald?!
  • kan altijd nog weggooien, waarom nu?
  • ongemerkt afglijden in chaos

Holistisch gezond

Een van de dingen die terugkomen in holistisch handelen is dat we ons beter niet kunnen hechten aan spullen.
Hechten ligt ten grondslag aan meer dan we zouden denken. Je bent dit leven gewend, met deze spullen van dat merk bij die vrienden.
Maar wie zegt dat dat dan per definitie altijd zo moet blijven? Is dat een formule? Is het echt zo erg om iets te veranderen?

Marie Kondo?

Opruimcoach bekend van televisie Marie Kondo doet elk moment een opruiming. Alle dingen die ze wil behouden hebben een plek, de rest komt het huis niet in. Of zij nu wel of niet een dwangneurose zou kunnen hebben, het is duidelijk dat ze daarmee niet alleen haar huis opruimt, maar ook haar hoofd.

Het kan rustgevend zijn om niet elk moment je vuile vaat te hoeven passeren en je daarover onzeker te gaan voelen. Zoiets simpels kan zwaar gaan wegen met de tijd.
Omdat je weet waar alles ligt zoek je er niet hopeloos naar. Als je een besluit moet nemen over of een prul wel/niet je huis in komt, kost dat luttele momenten want je weet precies wat je nodig hebt.

Je imago

Wij weten het eigenlijk al lang. Je spullen helpen je met je imago neerzetten. Voordat je er erg in hebt, hang je je identiteit op aan je spullen. Van dat merk, in die prijsklasse. Er zijn mensen die nog liever hun afgeschreven kleding weggooien dan het aan ons geven. Waarom dan? “Omdat wij plaatsvervangende schaamte voelen of jullie niet voor het hoofd willen stoten”. Kom op zeg, hoe gek wil je het hebben?

Emoties zijn ook spullen!

Weet jij dat je emoties net als spullen oneindig kunt bewaren? Besef je dan dat die bewaarde emoties in de loop der jaren groeven slijten in je geheugen? Jouw plezier kan dus verpest worden door vastgehouden emoties die jou niet meer dienen. Zoals bij PTSS, traumatische ervaringen.

Het ‘leven in het NU’ waar iedereen het steeds over heeft, wordt een stuk luchtiger als we ook onze emoties steevast ordenen. Je wordt er dan niet meer zo gemakkelijk door overvallen en gevoelens worden gelijkmatiger (gelijkmatiger betekent trouwens niet saai hoor). Regelmatig hoor ik, dat mijn bezoekers ‘heus wel weten wat goed voor hen zou zijn, maar de omslag ernaartoe maar niet kunnen maken’.

Er is geen beter moment daarvoor dan het NU!

Dankzij de huidige virale toestand zul je misschien nu hebben moeten loslaten. En als je nu terugkijkt, dan was dat helemaal niet moeilijk. Je bent er nog, je haalt nog adem. Achteraf hoor je jezelf zeggen, “Had ik dat maar eerder gedaan”.

Is je imago en emotie niet meer onderhavig aan de elementen van spullen? Zie daar de ruimte om in dat zo fel begeerde NU te leven! Bekijk iedere keer wat je echt wilt, nodig hebt en voelt. Met ontspullen sla je drie vliegen willen hebben en voelen in één klap, figuurlijk gesproken dan. Niet echt slaan natuurlijk.

Het felbegeerde “NU”

Laten we ervan doordrongen zijn dat niets voor altijd is, en dat dat ook echt waar is, niet alleen maar spreekwoordelijk. Zo kun je overal makkelijk afstand van doen en opgeruim leven, in hoofd, hart en huis.

Je bent niet je spullen en je je bent ook niet je gedachten.

Dit is opgenomen in de tijd van isolatie als gevolg van het COVID-19 virus. In deze videopod een kijkje in onze keuken. Sinds 13 maart 2020 ben ik als therapeut in een ‘contactberoep’ preventief gestopt met sessies. Dat wil niet zeggen dat ik gestopt ben met waarnemen.

Aan de hand van die waarnemingen en jullie input stel ik een videopodcast samen: Houje Pod. Ik wil daarin wat uitlatingen doen en die koppelen aan mijn werk als Thaise therapeut in mijn praktijk Houje Thai. ‘In taaid’n van taaiheid’ is op mijn beste Gronings.

Deel je kennis

Wil jij wat jouw observaties ook delen? Neem gerust contact op, leuk!

Wat doet een complementaire thereapeut? Hoe benaderen wij een calamiteit, een klacht, een aandoening? Misschien krijg je meer inzicht in mijn werkstijl door wat beeldmateriaal. Sommigen hebben immers niet veel te doen, naar het schijnt?

Ben jij nou een collega en wil je wat vertellen over jezelf? Heb je vanuit jouw praktijk tips of verhalen voor ons? Meld je dan ook bij mij, dan zetten we een Skype interview op, goed?

Welnu, plaats je reactie hieronder of email me als je iets wilt aandragen.

Houje Thai Special: Klachtspecifieke massage leren in Marokko

  H o u j e  T h a i  S p e c i a l s Marokko 2024  €895,- Een leerzame vakantie.Voor fysiotherapeuten, revalidatie-artsen, vakantiegangers en andere belangstellenden. Iets voor jou?Al ervaring met ontvangen en geven van massage maar je staat open voor nieuwe...

17/12/2022 Balinese Dansles Groningen

Dwibhumi Balinese dans Balinese dans, tari Bali in het Indonesisch, ligt diep geworteld in de religie; een unieke samensmelting van Hindoeïsme, Boeddhisme en voorouderverering in Bali, Indonesië. Kenmerkend voor de Balinese dans zijn niet alleen de indrukwekkende...

17 december 2022 Balinese Dansles in Groningen

Dwibhumi Balinese dans Balinese dans, tari Bali in het Indonesisch, ligt diep geworteld in de religie; een unieke samensmelting van Hindoeïsme, Boeddhisme en voorouderverering in Bali, Indonesië. Kenmerkend voor de Balinese dans zijn niet alleen de indrukwekkende...

Jaarlijkse Viridis Genii tune-in

https://www.instagram.com/p/CXdBi60LHXL/?igshid=MDJmNzVkMjY=Viridis Genii -The Green Spirit Tune In op de grotere mysteries van de Kunst der Kruiden en hoe die zich manifesteert binnen tradities, culturen en gebruiken -de Ambacht der Wijzen. Online event, link...

Balinese Dansles in Groningen

Dwibhumi Balinesedans Balinese dans, tari Bali in het Indonesisch, ligt diep geworteld in de religie; een unieke samensmelting van Hindoeïsme, Boeddhisme en voorouderverering in Bali, Indonesië. Kenmerkend voor de Balinese dans zijn niet alleen de indrukwekkende...

Balinese Dansles in Groningen

Dwibhumi Balinesedans Balinese dans, tari Bali in het Indonesisch, ligt diep geworteld in de religie; een unieke samensmelting van Hindoeïsme, Boeddhisme en voorouderverering in Bali, Indonesië. Kenmerkend voor de Balinese dans zijn niet alleen de indrukwekkende...

HoujePod ~online massages

Online massages Op afspraak in je huiskamer   Waarom elkaar masseren? je hebt niet voor niets je huisgenoten! al doende leert men verlengde sluiting praktijk plezier maken Huiskamermassages Wil je wel vaker masseren en ben je bang dat je iets verkeerd doet? Wil...

HoujePod ~tijd voor pizza

Tijd voor pizza Openstaan voor het moment van nu   Waarom klagen wij deze periode? onrust om dingen te verliezen willen terug naar hoe het was ongeduld en verzet vals gevoel van aanspraak Holistisch gezond Een van de dingen die terugkomen in holistisch handelen...

HoujePod ~yu fai thaise kraamdiensten

Yu Fai kraamdiensten Een goede start is het halve werk.   Zowel voor je kindje als voor jullie zelf (!) is een goede start van groot belang. In de samenleving die ik hier heb leren kennen is de visie op kraamherstel anders uitgewerkt dan klassiek gezien in...

HoujePod ~in taaid’n van taaiheid: jaarlijks verstillen

Jaarlijks verstillen Betaal jij jaarlijks best wel veel om aan een stiltemeditatie op Java deel te nemen? Of naar Ibiza voor een dure retraite waarin jij jezelf 'ontdenkt'? Word jij knotsgek van de quarantaine? Ben jij die immer bezige bij die niet zonder snelheid kan...

HoujePod ~kruidengebruik in taaie taaid’n

Kruidengebruik Het is complementaire therapeuten door verzekeraars verboden om kruiden geneeskrachtige eigenschappen toe te schrijven en in een behandeling te gebruiken. Dit, om misleiding van jullie te voorkomen.Ook ten aanzien van de veiligheid en herkomst van de...

HoujePod ~eerste hulp bij schouders

Doe het zelf schouderverlichting Dit is opgenomen in de tijd van isolatie als gevolg van het corona virus. We kunnen lezen en horen dat medici in de ziekenhuizen overuren draaien. Heb jij nou zo'n huisgenoot die oververmoeid thuis komt na een dubbele dienst en klaagt...